The Ur-Quan Masters Discussion Forum

The Ur-Quan Masters Re-Release => Technical Issues => Topic started by: JimAdkins on April 18, 2006, 12:58:16 am



Title: Source Compile Error
Post by: JimAdkins on April 18, 2006, 12:58:16 am
Been following the directions on the INSTALL.mingw file for the source and I keep running into this error.

$ ./build.sh uqm config
'echo -n' capable echo found.
Sed stream editor found.
tr found.
Make found.
GNU C compiler found.
windres found.
Little-endian machine detected.
build/unix/build.sh: sdl-config: command not found
build/unix/build.sh: sdl-config: command not found
build/unix/build.sh: sdl-config: command not found
Fatal: Could not determine version of Simple DirectMedia Layer

Any help would be appreciated. -Jim


Title: Re: Source Compile Error
Post by: meep-eep on April 18, 2006, 01:39:22 am
You need to have the SDL library installed, and sdl-config should be in a directory that's in your search path.



Title: Re: Source Compile Error
Post by: JimAdkins on April 18, 2006, 06:32:36 pm
meep-eep, Thank you veru much for replying. I have tried to do as you said. And I'm not getting the same error, but now a different one.

$ ./build.sh uqm config
'echo -n' capable echo found.
Sed stream editor found.
tr found.
Make found.
GNU C compiler found.
windres found.
Little-endian machine detected.
/mingw/bin/sdl-config: line 53: syntax error near unexpected token `--libs)'
/mingw/bin/sdl-config: line 53: `@ENABLE_SHARED_TRUE@    --libs)'
/mingw/bin/sdl-config: line 53: syntax error near unexpected token `--libs)'
/mingw/bin/sdl-config: line 53: `@ENABLE_SHARED_TRUE@    --libs)'
/mingw/bin/sdl-config: line 53: syntax error near unexpected token `--libs)'
/mingw/bin/sdl-config: line 53: `@ENABLE_SHARED_TRUE@    --libs)'
Fatal: Could not determine version of Simple DirectMedia Layer

I would assume that this has something to do with the library. Bassically, I copied the SDL.dll file to /mingw/lib/ directory. I thought that would be "installing the library" but maybe not. Also, the only sdl-config file I could find was sdl-config.in which came in the SDL-1.2.9-uqm package I downloaded. I copied this to /mingw/bin/ but got the same error. Then I removed the .in and got the above error. If the sdl-config file is incorrect, where can I find the correct one?

If you can provide me with some more help I would be greatful. Thanx in advance. -Jim


Title: Re: Source Compile Error
Post by: meep-eep on April 18, 2006, 08:38:55 pm
sdl-config.in is the source file from which sdl-config is generated. Just follow the instructions that come with SDL, this is not an UQM issue.


Title: Re: Source Compile Error
Post by: kermyt on May 11, 2006, 02:55:03 pm
Hello!
     I too am having source compilation issues... I will try to describe it in detail:

I am running SuSE 9.3
when I first tried building it gave me SDL_image not found in the ./build.sh uqm part.

I fixed that by rebuilding SDL_image from source. (FYI I had to rebuild slanglib to build SDL_image)

After rebuilding and installing SDL_image the build.sh uqm seemed to work flawlessly.

however the build failed at this point:

  CC       obj/release/src/sc2code/libs/graphics/tfb_draw.c.o
  CC       obj/release/src/sc2code/libs/graphics/tfb_prim.c.o
  CC       obj/release/src/sc2code/libs/graphics/widgets.c.o
  CC       obj/release/src/sc2code/libs/graphics/sdl/3do_blt.c.o
In file included from src/sc2code/libs/graphics/sdl/3do_blt.c:21:
src/sc2code/libs/graphics/sdl/sdl_common.h:25:40: SDL_image.h: No such file or directory
make: *** [obj/release/src/sc2code/libs/graphics/sdl/3do_blt.c.o] Error 1


I _know_ that my SDL_image installation is not at fault here. (is it?)


Title: Re: Source Compile Error
Post by: meep-eep on May 11, 2006, 03:26:57 pm
It sounds like you have the SDL library installed, but not its header files.


Title: Re: Source Compile Error
Post by: kermyt on May 11, 2006, 03:38:53 pm
actually I have the appropriate headers installed at /usr/local/include/SDL/

where else should they be?


Title: Re: Source Compile Error
Post by: kermyt on May 11, 2006, 03:51:19 pm
ok... I copied SDL_image.h from /usr/local/include/SDL to /usr/include/SDL and the build proceeded. thank you for your time.

Well... it built properly I think...  but despite the menu system at the beginning of the build process that asked me where I wanted to instlal uqm, the process did not actually install it.

Is there another install procedure I am missing?

nomally with any package put together with autopackage I would simply make then make install.

but the build.sh does not make a proper Makefile...  nor does it drop a hint about the lack of installation. It simply finished the build then stops.

I can only assume that I am missing somthing simple here. :/


Title: Re: Source Compile Error
Post by: kermyt on May 11, 2006, 04:31:29 pm
well... I finally discovered the unix install documentation at doc/users/unixinstall

Maybe you should reference that file in the INSTALL as it would make life much more smooth for those of us who _claim_ to read the docs when provided :)


I know...  the presence of a doc directory should be enough...  but honest I did not even notice it for the first hour or more  ;D


Title: Re: Source Compile Error
Post by: Novus on May 11, 2006, 05:25:34 pm
actually I have the appropriate headers installed at /usr/local/include/SDL/

where else should they be?
In /usr/include/SDL, where e.g. SuSE puts them (packages SDL-devel and SDL_image-devel on the SuSE installation media; use a full FTP installation source if your CDs don't have it). The UQM build system seems to assume that SDL_image and SDL are installed to the same directory (both have headers in /usr/include/SDL, for example).


Title: Re: Source Compile Error
Post by: meep-eep on May 11, 2006, 05:59:02 pm
SDL_image assumes that actually. Unless we try random locations, we've only got the output of sdl-config to go by. If it's elsewhere, you would need to specify the paths explicitely in the CFLAGS and LDFLAGS environment variables when you run the config.