The Ur-Quan Masters Home Page Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
August 12, 2022, 08:40:57 am
Home Help Search Login Register
News: Paul & Fred have reached a settlement with Stardock!

+  The Ur-Quan Masters Discussion Forum
|-+  The Ur-Quan Masters Re-Release
| |-+  General UQM Discussion (Moderator: Death 999)
| | |-+  Some help with Star Control 1 please...
« previous next »
Pages: [1] 2 Print
Author Topic: Some help with Star Control 1 please...  (Read 5569 times)
Orz Brain
Frungy champion
**
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 66


We are the Orz. You will be *joining our party*.


View Profile
Some help with Star Control 1 please...
« on: August 09, 2003, 02:48:35 am »

I downloaded sc1 the other day off an abandonware site and for some reason it acturly worked under win xp Shocked . Someone had even included a cracked exe file so I didn't have to answer the copy protection guys questions (by the way the original exe file was there and I tried to answer his questions using your list of answers but whenever I typed in the answer you had listed to his question he said it was wrong. Also the alien jibberish part of his question commonly was different than what you had listed.). Anyway the question I had was; is the meele supposed to be that slow? If I had to estimate the frame rate I'd say it was between 1 and 3 a second Tongue .The gfx are good (infact they seem better than sc2 Shocked ) but it's so slow and choppy as to be unplayable. Any help would be apreaceted.
« Last Edit: August 09, 2003, 02:50:02 am by Orz_Brain » Logged

We are the Orz. You will be *joining our party*. Resistance is *very sad*.
Jugger
Guest


Email
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #1 on: August 09, 2003, 02:58:20 am »

Sc1=bad game
Sc1 isn't necessary to understand Sc2.because it has no real plot.  u just need to know who are  the hierachy and the alliance
Logged
guesst
Enlightened
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 692


Ancient Shofixti Warrior


View Profile WWW
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #2 on: August 09, 2003, 03:28:08 am »

SC1 = Good.

Yeah, it's a bit slower than sc2 (not that much slower, but a bit) but it was made to run on 8086x machines. SC2 was optimized for a 286 IIRC.

In-melee GFX for SC2 were ripped directly from SC1, so excepting the new ships those graphics should be exactly the same.

Hmm, maybe XP is making your game run so choppy. Try using dosbox (look for it in sourceforge) and see if that doesn't make a difference.

And fall in love with the stragety game. The 3-d map takes a bit to master, but once you do you feel like the bomb.
« Last Edit: August 09, 2003, 03:29:02 am by guesst » Logged

A new game and it's code each week. Please visit Cymon's Games
Orz Brain
Frungy champion
**
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 66


We are the Orz. You will be *joining our party*.


View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #3 on: August 09, 2003, 01:32:09 pm »

Thanks! I got it working good! Of course now I want your help with something else Roll Eyes How do I get sc3 to work right on a windows xp computer? The program starts up fine and apperantly accepts mouse commands but the display is all couropeted with the gfx streached out and broken up into little peices that are strewn around the screen. I don't think the program is frozen because by clicking randomly around the screen I found that if you click in the bottom right hand corner the program shuts down (rather a good thing I found that out  because closing the program any other way crashes my computer to a blue screen of death). I tried dosbox on it but it just crashes right away. Any help would be appreaceated!
Logged

We are the Orz. You will be *joining our party*. Resistance is *very sad*.
guesst
Enlightened
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 692


Ancient Shofixti Warrior


View Profile WWW
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #4 on: August 09, 2003, 10:57:20 pm »

Quote
Thanks! I got it working good! Of course now I want your help with something else Roll Eyes How do I get sc3 to work right on a windows xp computer? The program starts up fine and apperantly accepts mouse commands but the display is all couropeted with the gfx streached out and broken up into little peices that are strewn around the screen. I don't think the program is frozen because by clicking randomly around the screen I found that if you click in the bottom right hand corner the program shuts down (rather a good thing I found that out  because closing the program any other way crashes my computer to a blue screen of death). I tried dosbox on it but it just crashes right away. Any help would be appreaceated!


Woah, post about where to get SC3 will probably be deleted. If not I be surprised.

Um, my first bit of advice about running SC3 is, unless you're running away, don't. It's an okay game, but a lousy sequil to SC2. That aside, SC3 was a windows game, DosBox may not work. Getting it to run in XP may be a case of "you can't. Now bend over again, Uncle Bill's ready for more of you."
Logged

A new game and it's code each week. Please visit Cymon's Games
Paxtez
*Many bubbles*
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 130


Joystick Jedi


View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #5 on: August 10, 2003, 03:21:24 pm »

Do not post links to warez sites what the hell is the matter with you?

First of all there is no such thing as 'Abandonware' copywrites expire in something like 50 years for software (not sure of the exact year but it is well over 25 years).  It is just stealing from them, now don't get me wrong, I'm hardly Mr.buys-a-lot when it comes to software.

But don't post that crap here, if you want the game go fucking buy it, or at the very least go ask somewhere else.
Logged

....Paxtez....
Krogoth255
Frungy champion
**
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58



View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #6 on: August 10, 2003, 10:18:50 pm »

but, unfonturely many of the old software titles are almost impossible to obtain a copy usually the publisher abandons support for it. You usually have to Ebay it and you probably end up paying a lot for it if you want it badly. By the time it goes into public domain it's unlikey any of the computer hardware can actually play it.
I'm not trying to jusify piracy but, adding a point today many of the old aracde classics back in 80's. Can hardy be played on today's computers without dumb software tricks/emumltion. Just imagine what it would be like in 50 years? Food for Though
Logged

Wimps in space eat hot, flaming, plasma death!
Novus
Enlightened
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1938


Fot or not?


View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #7 on: August 11, 2003, 12:40:53 pm »

Quote
That aside, SC3 was a windows game, DosBox may not work.
No and yes in that order. SC3 is a DOS game, but it uses 386 protected mode, which is not emulated by DOSBox at this stage.

SC3 uses SVGA graphics through the VESA API, so graphics problems are probably related to your graphics card's VESA implementation or lack thereof. You could try using Scitech UNIVBE or Display Doctor (both downloadable here),  but I don't have the slightest idea whether they work under XP.
Logged

RTFM = Read the fine manual.
RTTFAQ = Read the Ur-Quan Masters Technical FAQ.
Paxtez
*Many bubbles*
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 130


Joystick Jedi


View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #8 on: August 11, 2003, 07:37:12 pm »

I'm not saying pirating old software is wrong, I'm not saying piracy is wrong (I don't remember the last piece of software I bought), I'm not saying talking about piracy is wrong.  But requesting piracy in some random message board IS, espically when the message board is for fans of particaular peice of software many of which might have bought the same software you are asking for free (yes I did buy sc2&sc3).

Go ahead and pirate, go ahead and request it, but not here.  Go to the newsgroups or IRC or look around kazaa or something.  But don't bother us with it (well, when I say 'us' I mean me, I can't speak for everyone else).
Logged

....Paxtez....
Krogoth255
Frungy champion
**
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58



View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #9 on: August 11, 2003, 09:04:03 pm »

Alright, I do remember that most internet fourms out there greatly discourged discussion of piracy. Due to fear of legal action. Sorry that If I have violated any fourm rules or my what I said which encourges piracy  Embarrassed
« Last Edit: August 12, 2003, 09:00:43 am by Krogoth255 » Logged

Wimps in space eat hot, flaming, plasma death!
Orz Brain
Frungy champion
**
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 66


We are the Orz. You will be *joining our party*.


View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #10 on: August 12, 2003, 01:01:27 am »

I did not request the program. I just asked for help getting it running.
Logged

We are the Orz. You will be *joining our party*. Resistance is *very sad*.
Paxtez
*Many bubbles*
***
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 130


Joystick Jedi


View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #11 on: August 12, 2003, 04:42:32 am »

Actually it was in referance to 'Koowluh''s post.
Logged

....Paxtez....
GoNzOTW
Zebranky food
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14


I love *fluffy* *campers*!


View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #12 on: August 12, 2003, 05:02:23 am »

my solution to playing SC1 in Windows XP with full sound, was to download a Sega Genesis emulater and the SC1 rom.
Logged
Orz Brain
Frungy champion
**
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 66


We are the Orz. You will be *joining our party*.


View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #13 on: August 14, 2003, 01:59:50 am »

I did it!! I did it!!  Shocked If you get windows xp to the section where you can sellect to start up in safe mode and instead of safe mode you sellect option 5 which says something about vga mode and start up windows that way sc3 works fine!!  Cheesy Well perhaps not fine (no sound and this "version" I'm using has no anamation in the conversation screens).
Logged

We are the Orz. You will be *joining our party*. Resistance is *very sad*.
player1
Frungy champion
**
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 96



View Profile
Re: Some help with Star Control 1 please...
« Reply #14 on: August 14, 2003, 05:08:03 pm »

Quote
Well perhaps not fine (no sound and this "version" I'm using has no anamation in the conversation screens).


Well, what can you expect from "CD-rips".  Grin
Logged
Pages: [1] 2 Print 
« previous next »
Jump to:  


Login with username, password and session length

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!