The Ur-Quan Masters Home Page Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
December 07, 2021, 09:38:50 am
Home Help Search Login Register
News: Paul & Fred have reached a settlement with Stardock!

+  The Ur-Quan Masters Discussion Forum
|-+  The Ur-Quan Masters Re-Release
| |-+  Technical Issues (Moderator: Death 999)
| | |-+  Game won't start
« previous next »
Pages: [1] Print
Author Topic: Game won't start  (Read 2051 times)
Stormfyre
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 3



View Profile
Game won't start
« on: September 21, 2006, 08:51:05 pm »

System information:

OS: Windows XP Home edition
Intel Pentium M processor 1.60 GHz, 504 MB RAM
Display: Mobile Intel 915GM/GMS, 910GML Express Chipset Family

I've just downloaded UQM ver 0.5.0 to my laptop -- so far, I have the installer, uqm-0.5.0-content.uqm, and uqm-0.5.0-3domusic.uqm. The installation process went through without any noticeable problems.

When I open UQM, I get a DOS box and the game window. The DOS box begins its startup dialogue, and the game window remains blank -- sometimes it's transparent, sometimes it's black. According to the logfile, the dialogue appears to contain no errors until this point:

Quote
_GetSoundBankData(): loading lbm/menusnd01.wav
_GetSoundBankData(): loading lbm/menusnd02.wav
_GetSoundBankData(): loading lbm/menusnd03.wav
_GetSoundBankData(): loading lbm/menusnd04.wav
   'lbm/stars.ani' -- 60 bytes
   'lbm/astbig.ani' -- 492 bytes
   'lbm/astmed.ani' -- 452 bytes
   'lbm/astsml.ani' -- 452 bytes
   'lbm/blabig.ani' -- 168 bytes
   'lbm/blamed.ani' -- 168 bytes
   'lbm/blasml.ani' -- 168 bytes
   'lbm/boobig.ani' -- 191 bytes
   'lbm/boomed.ani' -- 193 bytes
   'lbm/boosml.ani' -- 194 bytes
Warning: Can't open 'lbm/mainmenu.ogg'
   'lbm/newgame.ani' -- 177 bytes
Warning: Can't open 'lbm/mainmenu.ogg'
   'lbm/newgame.ani' -- 177 bytes
   'lbm/title.ani' -- 20 bytes
   'credits/credits.mod' -- 25 bytes
_GetMusicData(): loading credits/credits.ogg
    decoder: Ogg Vorbis, rate 44100 format 17
   'credits/credits.txt' -- 5900 bytes
   'credits/credback.ani' -- 25 bytes
   'credits/pt13.fon' -- 1 bytes
   'credits/pt17.fon' -- 1 bytes
   'credits/pt45.fon' -- 1 bytes
SoundDecoder_Decode(): looping credits/credits.ogg
SoundDecoder_Decode(): looping credits/credits.ogg
SoundDecoder_Decode(): looping credits/credits.ogg
SoundDecoder_Decode(): looping credits/credits.ogg
Warning: Can't open 'lbm/mainmenu.ogg'
   'lbm/newgame.ani' -- 177 bytes
   'lbm/title.ani' -- 20 bytes
   'credits/credits.mod' -- 25 bytes
_GetMusicData(): loading credits/credits.ogg
    decoder: Ogg Vorbis, rate 44100 format 17
   'credits/credits.txt' -- 5900 bytes
   'credits/credback.ani' -- 25 bytes
   'credits/pt13.fon' -- 1 bytes
   'credits/pt17.fon' -- 1 bytes
   'credits/pt45.fon' -- 1 bytes
SoundDecoder_Decode(): looping credits/credits.ogg
SoundDecoder_Decode(): looping credits/credits.ogg

After it fails to load 'mainmenu.ogg,' it loads the credits music and starts playing that. Occasionally I'll also see the credits start to roll for a few seconds in the game window before it freezes again, but the credits music will continue to loop until I close the game.

I browsed this forum and found a very similar problem under http://uqm.stack.nl/forum/index.php?topic=3081.0 ("Game won't load," posted by Anarion). However, in that case, the user had Windows 98, and most of the suggestions were specific to that OS. In the end, after downgrading the SDL, Anarion found that the game worked if he let it load for ten to fifteen minutes. I left it loading for almost twenty with no change.

Any ideas?
Logged
Novus
Enlightened
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1938


Fot or not?


View Profile
Re: Game won't start
« Reply #1 on: September 21, 2006, 09:20:27 pm »

Don't worry about failing to load mainmenu.ogg; there is no menu music yet, so it's supposed to fail.

The log extract you posted looks more or less normal; the interesting part (settings, hardware) is in the beginning of the log (up to the game kernel starting).

The first things I'd try are switching graphics mode between OpenGL and pure SDL and between full screen and windowed mode. Check the documentation for the respective command line options.

Check your screen bit depth (anything less than 15 will cause problems in windowed mode) and that your graphics drivers are up to date.
Logged

RTFM = Read the fine manual.
RTTFAQ = Read the Ur-Quan Masters Technical FAQ.
Stormfyre
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 3



View Profile
Re: Game won't start
« Reply #2 on: September 21, 2006, 10:15:36 pm »

Seems all I needed to do was to switch it to OpenGL. The game starts up and runs fine now. Thanks!

Sorry if this is addressed in a FAQ somewhere; I read the FAQ on the SC2 wiki and didn't see it.
Logged
Novus
Enlightened
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1938


Fot or not?


View Profile
Re: Game won't start
« Reply #3 on: September 22, 2006, 01:03:51 pm »

Seems all I needed to do was to switch it to OpenGL. The game starts up and runs fine now. Thanks!

Sorry if this is addressed in a FAQ somewhere; I read the FAQ on the SC2 wiki and didn't see it.
OpenGL works but not pure SDL? That's odd; usually it's the other way around. In any case, this is not (AFAIK) a frequently occurring problem, so I don't think any FAQ is going to help.

The information on your graphics setup I mentioned would be helpful in diagnosing this problem properly, although I understand that you're satisfied with the current solution. In particular, the exact graphics driver and version thereof and the screen settings in use would be helpful in sorting out whether the problem is in UQM, SDL or the graphics drivers.
Logged

RTFM = Read the fine manual.
RTTFAQ = Read the Ur-Quan Masters Technical FAQ.
Pages: [1] Print 
« previous next »
Jump to:  


Login with username, password and session length

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!