The Ur-Quan Masters Home Page Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
January 19, 2021, 02:23:45 am
Home Help Search Login Register
News: Paul & Fred have reached a settlement with Stardock!

+  The Ur-Quan Masters Discussion Forum
|-+  The Ur-Quan Masters Re-Release
| |-+  Technical Issues (Moderator: Death 999)
| | |-+  Mac OS X Installing trouble
« previous next »
Pages: [1] 2 Print
Author Topic: Mac OS X Installing trouble  (Read 6646 times)
EldritchEvil
Zebranky food
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9


Only eats Khor-Ah!


View Profile WWW
Mac OS X Installing trouble
« on: February 27, 2003, 07:25:15 am »

Hooray!  The game I've waited so long to play is on Mac OS X.  Rejoice!  I download the file from the site.  Rejoice! 150KB per seconds!  It's done.  Huzzah!  I open the .dmg, and double click on Install UQM Libraries (Install this first).pk3.  Aaaand...


Nothing happens.  Installer opens, but no installation begins.  So I try again.  Nothing.  Help does no good.  What do I do?

Embarrassed Embarrassed Embarrassed
Logged

www.warsmith.org

Go!  Go!  Go!
mcnamara
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 29


I love YaBB 1G - SP1!


View Profile
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #1 on: February 27, 2003, 07:37:01 am »

Hmmm.. not quite sure what problem you are describing.. you appear to be saying that the installer opens.  So here would be the normal process of what to do.

1) Double click Library installer

It should now ask you to authenticate (enter the administrator password)

2.  You should enter this password and click OK.

It should now say "Welcome to the Mac OS X Installation Program.  You will be guided through the steps necessary to install this software."

2.  You should now click "continue."

It should now ask you which hard drive you wish to install it on.  some may have multiple options for this, some have only one.  Basically, the libraries should be installed on the first hard drive.

4) Select a hard drive and click continue.

Then you should click "install" to begin the installation.

That should do it!

Okay, now with that in mind, at what point are you no longer able to continue?  I need more specific information on what exactly is happening to troubleshoot this.  if this does not help at all, can you write back with specifics of your system, including which version of OS X you are running?  I built .2 on 10.2.4 with the most recent package maker from Devel tools, and can't be absolutely certain how backwards-compatible that is.  Tell me at what point above you are not able to continue, and if possible, any error message and the current state of the installer.  Please be more explicit with what you mean by "no installation begins."

Thanks,

Robert McNamara
Logged
mcnamara
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 29


I love YaBB 1G - SP1!


View Profile
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #2 on: February 27, 2003, 07:57:57 am »

Okay, just tested both package installers on my iBook with 10.2.3, and they both worked perfectly, so it at least works back a minor version.  
Logged
EldritchEvil
Zebranky food
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9


Only eats Khor-Ah!


View Profile WWW
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #3 on: February 27, 2003, 08:21:56 am »

My apologies for not being clear - the installer program itself opens, but nothing happens.  No window asking for user password, drive selection, ect.  However, I am running 1.1.5 - Could that be the issue?
Logged

www.warsmith.org

Go!  Go!  Go!
mcnamara
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 29


I love YaBB 1G - SP1!


View Profile
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #4 on: February 27, 2003, 09:04:55 am »

Very possibly.. any chance of this making you upgrade to Jaguar?

Looks like the Packages created in Jaguar are not compatible as far back as 10.1..

Thus, looks like Jaguar is a requirement.  Wish I could do more for this, but for things to work properly, we need the flexibility provided by the package maker.  Sad

Sorry about that.  Get Jaguar!  And if you DO get Jaguar, keep me posted to see if that fixes it! Wink

McNamara
Logged
mcnamara
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 29


I love YaBB 1G - SP1!


View Profile
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #5 on: February 27, 2003, 09:14:06 am »

Mmkay, here it is, straight from Apple's Package maker release notes.

Package Format Details

     *      the new package format can only be used for installing on Mac OS X 10.2 and later

Guess that answers it.  Smiley

Robert McNamara
Logged
rwl
Guest


Email
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #6 on: February 27, 2003, 09:24:58 am »

Hey, just downloaded and installed on my ibook, running 10.2.4.  When I try to run the app, it's giving me the following error:

dyld: ./uqm can't open library: /usr/local/lib/libpng.3.dylib  (No such file or directory, errno = 2)

I did a quick find /, and that library didn't appear to be anywhere on the system.  Should that already exist on my system, or was the first installer supposed to install that file?  If it is the installer, any ideas on why it might have skipped that file?  Thanks...

 macNoob  
Logged
David J Harr
Guest


Email
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #7 on: February 27, 2003, 10:34:48 am »

OK, I got the whole thing to work. However, I had to go out to Fink and download  libpng and libogg, then create symbolic links to them in /usr/local/lib to actually get it to run. However, it si pretty doable.

David
Logged
mcnamara
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 29


I love YaBB 1G - SP1!


View Profile
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #8 on: February 27, 2003, 05:53:49 pm »

Argh.  Now *this* is my fault.  Have corrected the problem with the library installer and am uploading the new file to Sourceforge as we speak/write.  In a few hours, this will no longer be an issue with new downloads.  However, for existing downloads, I will upload the improved library installer to Nic's site ate www.submedia.net/uqm and fire him an e-mail to make it available.  Check there in a few hours if you are having a problem with the Mac OS X download of .2.

the file name will be UrQuanLibraries.pkg.sit

Thanks guys,

Robert
Logged
EldritchEvil
Zebranky food
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9


Only eats Khor-Ah!


View Profile WWW
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #9 on: February 27, 2003, 08:48:45 pm »

Drat!  I don't have the cash for 1.2, 'cause all my Computer Money is going into Master of Orion 3.   I'll get it soon as I have the money.
Logged

www.warsmith.org

Go!  Go!  Go!
Robert McNamara
Guest


Email
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #10 on: February 27, 2003, 10:22:04 pm »

Yes--

This is what I would consider one of the more insidious methods of forcing people to upgrade to Jaguar-- making the Packages non-backwards compatible for no particular reason and then mentioning it in a footnote.  

I make a habit to keep my Apple Developer tools pretty current, but I will have to take a hard look from now on when they update them...

Sorry, Eldritch-- if I had access to a 10.1 machine, I think I could do more, but for now I am out of options...

On another note, next time I put out a package for OS X, the Library installer will be unnecessary-- it's all a learning process for me too, so thanks to those bearing with me.  The updated library installer is now in the sourceforge (Large) package, or available seperately at Nic's site.  This should fix the absence of libpng and libogg in the original package.

Thanks, guys, and please do put a post in this thread when/if you DO get it working so that I know that there are successful installs as well.

Robert.
Logged
David J Harr
Guest


Email
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #11 on: March 01, 2003, 08:45:25 am »

In case anyone is interested, I killed ,y symbolic links to the librearies I downoaded in Fink. The game no longer ran. I then downloaded the new libraries,. instelled them, and tried again, and all owrked perfectly. Looks like you have a winner on your hands here.

David

By the way, forgive the terrible typing. For some reason, in Safari, the ext is white on white, tso I am tying all this blind.

p
Logged
mcnamara
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 29


I love YaBB 1G - SP1!


View Profile
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #12 on: March 01, 2003, 09:22:06 am »

Excellent.  Same problem with text here in Chimera.  Looks like this board only likes IE on the Mac, eww..

Glad my new package is working.  A load off my mind.  I figured it was so quiet either because everything was working, or to lull me into a sense of security before I found I ruined everything.  Wink

Glad that everyone will be killing Kohr-Ah rather than ME.

Enjoy!

Robert McNamara
Logged
::red5un::
Guest


Email
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #13 on: March 01, 2003, 02:37:57 pm »

I'm getting a "missing or old Bill Of Materials errror when i try to open the Ur-Quan Libraries (Install First).pkg.

...btw typing blind white on white blows...^_^
Logged
mcnamara
Zebranky food
*
Offline Offline

Posts: 29


I love YaBB 1G - SP1!


View Profile
Re: Mac OS X Installing trouble
« Reply #14 on: March 01, 2003, 07:27:50 pm »

*sigh*

I guess I'm happy the errors are all with the method of delivery, rather than with the program itself.

Okay, here is my educated guess...

did you download the package early on and then download the libraries from Nic's site?  If so, this error message could mean the library package download was corrupted.

Try re-downloading the library package from www.submedia.net/uqm

The only time I have seen this message was when I had a corrupted package, so hopefully by redownloading it you will solve your problem.

Robert McNamara
Logged
Pages: [1] 2 Print 
« previous next »
Jump to:  


Login with username, password and session length

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!